
Airtable 2024 Başlangıç Kursu: A’dan Z’ye Her Şeyi Kavrayın
Airtable 2024 Kursu: A’dan Z’ye Her Şeyi
Airtable, veri yönetimi ve organizasyon konusunda devrim yaratan bir araç olarak öne çıkmaktadır. Kullanıcı dostu arayüzü, karmaşık veritabanı işlemlerini herkesin anlayabileceği seviyeye getirmekte ve böylece 2024 yılı itibariyle platform daha da gelişmiş bir hale gelmiştir. Airtable’ı baştan sona öğrenmek ve tüm özelliklerini etkin bir şekilde kullanmak isteyenler için bu platform, ideal bir kaynak sunmaktadır.
Hazırlamış olduğumuz bu video ile 35 dakikada Airtable’ı en temel düzeyden ileri düzeye kadar öğrenebilirsiniz. Kurs boyunca bazı kaynaklar ve bağlantılar kullanıyoruz. Bu bağlantılara aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Airtable, tüm verilerinizi tek bir yerde yönetmenize olanak tanıyan yenilikçi bir veritabanı yönetim sistemidir. Diğer platformlara kıyasla daha basit, anlaşılır ve esnek olan Airtable ile SQL kodu bilgisine gerek kalmadan verilerinizi kolayca yönetebilirsiniz. Ayrıca, çeşitli entegrasyonlar sayesinde verilerinizi otomatikleştirebilir ve iş akışlarınızı optimize edebilirsiniz. Bu kurs, Airtable’ın temellerinden başlayarak, ihtiyaç duyduğunuz özellikleri nasıl kullanabileceğinizi adım adım öğretecektir.
Airtable, aşağıdaki uygulamalarla entegrasyon imkanı sunar, böylece veritabanınızı daha da güçlendirebilirsiniz:
Bu entegrasyonlar sayesinde, Airtable veritabanınızı geniş bir uygulama yelpazesiyle birleştirebilir ve işlevselliğini artırabilirsiniz.
Airtable hesabı açmak için, bu linke tıklayabilirsiniz. Eğer zaten bir hesabınız varsa, videonun ilerleyen kısımlarında verilen adımları uygulayabilirsiniz. Airtable, yeni kullanıcılar için kısa bir tanıtım dersi sunar, ancak isterseniz bu adımı atlayıp doğrudan uygulamaya geçebilirsiniz.
Airtable, farklı ihtiyaçlara yönelik çeşitli planlar sunar:
Yeni hesaplar için 14 günlük ücretsiz deneme süresi sunulmaktadır. Bu süre içinde platformu deneyimleyebilir ve ihtiyaçlarınıza en uygun planı seçebilirsiniz.
Workspace, Airtable’da çalışma alanınızı temsil eder. Yeni bir workspace oluşturabilir ve bunu bir projenin veya ekip çalışmasının merkezi olarak kullanabilirsiniz. Her workspace, farklı dosyaları, veri tabanlarını ve tabloları barındırabilir.
Base, Airtable’da bir projeyi veya veri koleksiyonunu temsil eder. Her base, Excel veya Google Sheets dosyası gibi düşünülebilir ve verilerinizi sütunlar ve satırlar halinde düzenlemenize olanak tanır.
Bu terimler, Airtable’ı etkin bir şekilde kullanmanız için temel kavramlardır. Kursun ilerleyen bölümlerinde, bu terimleri kullanarak nasıl etkili bir veritabanı oluşturabileceğinizi öğreneceksiniz.
Görünümler, her bir veritabanı tablonuza özgüdür. Görünümleri kullanarak, belirli alanları veya kayıtları göstermek için yapılandırmalar uygulayabilir ve bu görünümdeki bilgileri yönetebilirsiniz. Her görünüm, bir tablodaki kayıtları gizlemek, sıralamak ve filtremek için kendi benzersiz yapılandırmalarına sahip olabilir. Bir tabloda, veritabanınıza kadar 1000 farklı görünüm oluşturabilirsiniz.
Anlaşılması gereken en önemli nokta, bir görünümün, temelde aynı verilere sadece farklı bir bakış açısı sunmasıdır. Bu, bir kayıttaki veriyi bir görünüm içindeyken düzenlerseniz, bu değişikliğin tüm görünümleri etkileyeceği anlamına gelir çünkü tüm görünümler aynı kaydı inceler. Airtable’da verilerinize ne zaman bakarsanız bakın, aslında bir görünüm aracılığıyla bakıyorsunuzdur. Yeni bir tabloyla gelen varsayılan “Izgara görünümü” aracılığıyla verilerinize bakıyor olsanız bile, aslında verilerinize bir görünüm aracılığıyla bakıyorsunuzdur.
Daha önce de belirtildiği gibi, ızgara görünümü, bir Airtable veritabanının varsayılan görünüm tipidir. Kayıtlar ve alanlar sırasıyla satırlar ve sütunlar halinde düzenlendiğinden, bir elektronik tabloya oldukça benzer. Bu varsayılan ızgara görünümünde başlangıçta gizli alanlar, filtrelenmiş kayıtlar, gruplanmış kayıtlar, kayıt sıralaması ve/veya kayıt renklendirmesi uygulanmamış olacaktır. İyi bir uygulama ipucu olarak, o tabloda mevcut olan tüm veri setinin bir referansı olarak, alanları gizlemeyen veya kayıtları filtrelemeyen, gruplamayan, sıralamayan veya renklendirmeyen en az bir görünümün olması iyidir. Bu nedenle, görünümü yeniden adlandırmak ve herhangi bir özelleştirmeyi yeni eklenen veya çoğaltılan görünümlerde yapmak isteyebilirsiniz.
Formlar, gider kayıtlarını tutmak, RSVP toplamak, anket ve quizler oluşturmak, müşteri bilgileri toplamak ve daha pek çok amaç için idealdir. Airtable formları dosya eklemelerini destekler, mobil cihazlarda iyi çalışır ve Airtable API’sine bağlanabilir. Diğer ürünlerin aksine, sıfırdan bir form oluşturmanızı gerektirmez, Airtable form görünümleri mevcut tablonuzdan otomatik olarak oluşturulur ve daha sonra alanları yeniden düzenlemenize veya kaldırmanıza olanak tanır.
Eğer çalışma alanınız ücretli bir plana sahipse, formunuza kapak resmi ve logo ekleyerek, form gönderme düğmesini özelleştirerek ve formdan Airtable markasını kaldırarak formlarınızı kişiselleştirebilirsiniz.
Airtable, kullanım durumunuza bağlı olarak form görünümlerinden daha uygun olabilecek birkaç form deneyimi sunar. Form oluşturucuyu kullanmak, formları oluşturup paylaşmanın önerilen yoludur.
Her bir form oluşturma süreci, farklı ihtiyaçlara hizmet eder ve kullanıcıların Airtable’ı en etkili şekilde kullanabilmeleri için çeşitli seçenekler sunar. İhtiyacınıza en uygun form oluşturma yolunu seçmek, veri toplama ve iş akışlarınızı yönetme sürecinde kritik öneme sahiptir.
Bir otomasyon oluştururken “E-posta gönder” eylemini seçebilirsiniz. Otomasyon başarıyla çalıştırıldığında, otomasyon yapılandırma süreci sırasında seçtiğiniz özelleştirilebilir bilgileri içeren bir e-posta, belirlenen e-posta hedeflerine gönderilecektir. Otomasyonlar her Airtable planında yer alır ve planınıza bağlı olarak farklı limitlere sahiptir.
Veritabanınızı istediğiniz şekilde yapılandırdıktan sonra otomasyonunuzu kurmaya başlayabilirsiniz. Otomasyon oluşturmak için, açık bir veritabanının sol üst köşesinde yer alan “Otomasyonlar” seçeneğine tıklayın. Daha sonra, kurulum sürecine başlamak üzere “Bir otomasyon oluştur” butonuna basın. E-posta gönderebilmek için bir tetikleyiciye ihtiyacınız olacak; bunu belirledikten sonra ‘E-posta Gönder’ aksiyonunu seçeceksiniz. Otomasyonun kurulum sürecini başından sonuna detaylıca öğrenmek için videonun ilgili bölümünü izleyebilirsiniz.
Airtable 2024 Kursu: A’dan Z’ye Her Şeyi
Web Sitesi için Öne Çıkan Görsel Nasıl
Bu yazımızda META’ya entegre edilebilen sohbet botlarının sunduğu imkanlara ve Nocode Campus olarak işletmenizin ihtiyacına yönelik sohbet robotu tasarlamanıza nasıl destek olduğumuza bakalım.